Afspænding og psykomotorik er et must, når kroniske smerter skal lindres

Kroniske smerter lindres med afspænding og psykomotorisk behandlinger

Afspænding er grundlæggende når kroniske smerter skal lindres? En afspænding- og psykomotorisk behandling er nænsom behandling af hele kroppen. Du har tøj på f.eks. en T-shirt og træningsbukser.

Afspænding lindre nænsomt kroniske smerter

Afspænding er en nænsom behandling af hele kroppen. Med varmende og rolige hænder afspændes hele kroppen. Dine muskler samt bindevævet smidiggøres, nervesystemet beroliges og smerteniveauet sænkes. Kroniske smerter i f.eks. skuldre, nakke, hoved og ryg lindres. De kroniske smerter skyldes ofte sygdom, overbelastninger eller skader.

Kroniske smerter sætter kroppen i alarm- og stressberedskab.

Afspænding er vigtig da kroniske smerter stresser kroppen. Dette hæmmer kroppens naturlige helings proces og kan forværre smerterne. – Først når kroppen og sindet er roligt og afspændt, er kroppen i stand til at genfinde sin balance. Afspænding er derfor et múst når kroniske smerter skal lindres.

Afspænding af hele kroppen. 

Afspænding af hele kroppen er vigtig. Dette fordi kroppen fungerer i et sammenhængende hele. Svagheder/overbelastninger et sted, kan give stivhed og smerter andet sted. Med andre ord smerte og stivhed, er ofte et symptom på, at noget er galt andet sted i kroppen.

Afspænding er en aktiv proces.

Hermed er afspænding hjælp til selvhjælp. Mine vejledninger og varmende hænder guider og hjælper dig til afspænding. Du bliver istand til at slippe ofte ubevidste “passe på spændinger” – spændinger der kan forværre de kroniske smerter og forlænge helingsprocessen. 

Lise Marianne Rasmussen, Afspændingspædagog / Psykomotorisk terapeut ser på muskelplanche
Afspænding med Afspændingspædagog / psykomotorisk terapeut, dap. Lise Marianne Rasmussen. Afspændingsbehandlinger lindrer kroniske smerter

Udtalelse:

Jeg kan på det varmeste anbefale Lises afspændings-behandlinger. Behandlingerne har været en meget positiv og skøn oplevelse. Det er en behandlingsform, der passer rigtig godt til min gigt- og smerteplagede krop. 

Behandlingerne er effektive og gode, mine smerter er blevet lindret og jeg har fået fred i min skulder. Efter behandlingerne følte jeg mig godt tilpas og mere energifyldt. 

Med venlig hilsen Dorthe Døssing

Kroniske smerter kan forværres ved:

 • Ubevidste eller bevidste “passe på spændinger”.
 • Ubevidste eller bevidste ændringer af kropsholdningen.
 • Ubevidste kompenserende spændinger.
 • For hård og hurtig træning omkring det smertende sted.
 • Stress. Se mere om afspændingsbehandlinger ved stress.

Du vejledes i afspændings-øvelser der roligt og nænsomt:

 • Afspænder dine muskler samt lindrer dine smerter. 
 • Giver dig bevidsthed om- selv at kunne afspænde- og slippe “passe på spændinger”.
 • Øger bevægelighed og styrke i de smertende områder, f.eks. i skulder, nakke og ryg. 
 • Styrker dig til en naturlig god kropsholdning. 
 • Gør dig bevidst om gode stå, side -og hvilestillinger.

Udtalelse:

En afspændings-behandling hos Lise er en dejlig oplevelse. Lise arbejder blidt med kroppens muskler. Hun finder de områder, som er for spændte og de som er for underspændte. 

De overspændte muskler afspændes og der hvor der mangler spænding forøges denne. Behandlingen giver følelsen af, at kroppen atter føles sammenhængende og afslappet. Jeg kan varmt anbefale behandlingen.

Mensendieck-lærer og kinesiolog Ann Lausen.

Afspændings-behandlingerne foregår på briks. 

Du har tøj på, hvor stoffet kan strækkes, f.eks. t-shirt og træningsbukser. Det er vigtigt, at du ligger trygt og godt – derfor er briksen ekstra bred. Ønsker du det, får du støtte under dine knæ, så lænden hviler godt. Også nakken lægges, så den er så afspændt som muligt. Mange syntes det er godt, med et tæppe over sig. 

Kontakt: Lise Marianne Rasmussen. Psykomotoriskterapeut, dap. (Afspændingspædagog). 

Adresse: Aage Jedichs Vej 25, 8270 Højbjerg. 

Telefon: 40 21 03 63. Mail: Rasmussenlise@outlook.dk.

Gratis parkering. Gode busforbindelser: 13, 16, 18, og 100.  

Kontakt: Kiropraktorerne Hviid: Banegårdsplads 4. Århus C. 86181700. Se mere 

Afspændings- og psykomotorisk behandling hos:

Kiropraktorerne Hviid:

 • Som supplerende kiropraktisk behandling i 20 minutter. Her kan der være mulighed for tilskud fra Sygesikringen og Sygeforsikringen Danmark.
 • Afspændings-behandling og øvelsesvejledning i 60 eller 90 minutter uden forudgående kiropraktisk behandling.

Mig i privat regi:

 • Her tager afspændings-behandlingerne og øvelsesvejledningerne enten 60 eller 90 minutter.
 • Se priser her.

OBS: I samme behandlingsforløb er det er desværre ikke muligt at modtage behandling på begge adresser. Forløbet færdiggøres på adressen hvor man er startet. 

Mange søger afspænding og smertelindring ved f.eks.:

Afspændingsbehandlinger og psykomotorik lindre kroniske og uforklarlige smerter
Afspænding med afspændingsbehandlinger og psykomotorik lindrer kroniske og uforklarlige smerter. F.eks. efter fald og uheld. Dine muskler afspændes med nænsomme og varmende hænder.

Afspænding mindsker smerter

Tværfagligt Smertecenter Anæstesien, fra Ålborg Universitet, har udgivet en pjece. De skriver at afspænding er godt og smertelindrende, mindsker muskelspændinger, giver bedre søvn, øger velværet og styrker kropsbevidstheden. Læs mere om at afspænding mindsker smerter 

Den individuelle afspænding målrettes til dig

Når man har smerter, kan det være utroligt svært at mærke andet end, at det gør ondt. Dette fordi kroppen er i ubalance – noget er for spændt, andet er underspændt. 

Ved en afspændings-behandling undersøger jeg spændingsgraden i dine muskler, hvilket kan variere meget. Nogle muskler kan være meget spændt, hårde og ofte overaktive. Andre alt for bløde og inaktive. – De inaktive muskler, er vigtige at få genaktiveret, når kroppen skal i balance. 

De inaktive muskler mærkes ikke

Evnen til selv at mærke de inaktive muskler, er meget nedsat. Hvilket gør det svært at registrere og genaktiverer dem. Fra behandlerens side kræver, det erfaring og trænede hænder. Mine hænder har 23 års erfaring i, at registrerer de inaktive musklers mange nuancer og aktiverer dem.

Det har en stor smertelindrende effekt, at aktiverer de overbelastede og inaktive muskler – både med manuelle greb og individuelt tilrettelagte øvelser.

Mine personlige erfaringer med smerter

Personligt har jeg efterhånden oplevet smerter flere forskellige steder. F.eks. skuldersmerter efter styrt på ski, hjernerystelse efter styrt på cykel samt ryg- og knæ smerter efter fejl- og  overbelastninger. 

Mine oplevelser med smerter har tydeliggjort, at afspænding virkelig er et must når smerter skal lindres. Senest da jeg havde hjernerystelse, oplevede jeg stor smertelindring, når jeg afspændte kroppens ubevidste passe-på-spændinger. 

Da jeg genoptrænede, oplevede jeg de bedste resultater, når øvelserne blev udført fuldstændigt smertefrit samt gav en umiddelbar smertelindring. 

Se også om hensyntagende træning ved kroniske smerter. Der tages hensyn til dine smerter. Øvelserne tilpasses til dig. Undervisningen forgår hos FOF Århus 

Se også

Hensyntagende træning og afspænding

Stabiliserende kropstræning

Fundamentet for styrke, smidighed og balance. Holdtræning hos FOF Århus

Lise Marianne Rasmussen
Psykomotorisk terapeut, dap. (Afspændingspædagog)
Mail:rasmussenlise@outlook.dk
Telefon: 40210363
Adresse: Aage Jedichs Vej 25, 8270 Højbjerg (Århus)