Individuelle bækkenbundstræning i Århus – er du inkontinent og knibeøvelser er ikke nok

Bækkenbundstræning med alsidige bækkenbundsøvelser

Er du inkontinent når du f.eks. går eller løber er det vigtigt at styrker og aktiverer bækkenbundens egne og hermed reflektoriske muskelopspændinger. Målet med bækkenbundsøvelserne er, at du trygt kan stole på, at dine bækkenbundsmuskler af sig selv, holder dig tæt, når du f.eks. løber, grine og danser – helt uden at knibe.

Individuel bækkenbundstræning har mange fordele

Inkontinens kan have mange årsager. Dette fordi kroppen fungerer i et sammenhængende hele, hvor svagheder, et sted i kroppen kan give svagheder andre steder, f.eks. inkontinens. Derfor kan det være meget individuelt, hvilke øvelser der skal prioriteredes.

Inkontinens kan have mange årsager F.eks.:

  • Kropsholdningen.
  • Kropsvaner – altså måden at stå og sidde på.
  • For hård træning.
  • Tidligere skader og overbelastninger. F.eks. i ankler, ben og ryg.
  • For hård en fødsel.

Den individuel konsultation ved inkontinens

Starter ofte med en samtale. F.eks. om dine symptomer. Det kan være inkontinens, nedsunket bækkenbund eller spændte bækkenbundsmuskler. Samtalen kommer også ind på om du tidligere, har fået behandling eller lavet bækkenbundsøvelser for at lindre dine symptomerne. Påklædningen er behageligt tøj med elastisk stof, f.eks. en t-shirt og træningsbukser.

Se også om Alsidig bækkenbundstræning holdtræning hos FOF Århus.

Lise Marianne viser 2 bækkener
Bækkenbundstræning ved inkontinens med Lise Marianne Rasmussen. Alsidige bækkenbundsøvelser som styrker bækkenbundens egne og naturlige reflekser.

Kontakt 1: Lise Marianne Rasmussen. Psykomotoriskterapeut, dap. (Afspændingspædagog). 

Telefon: 40210363. 

Mail: Rasmussenlise@outlook.com 

Adresse: Aage Jedichs Vej 25, 8270 Højbjerg. 

Gratis parkering. Gode busforbindelser: 13,16,18 og 100.

Kontakt 2: Kiropraktorerne Hviid, Banegårdsplads 4, 8000 Århus C, 86181700

 

Bækkenbundsøvelserne tager udgangspunkt i dig og din krop. F.eks.: 

  • Har din kropsholdning stor betydning for styrken i din bækkenbund. Svajer eller runder for meget, bliver øvelserne tilrettelagt, så de styrker dig til en naturlig god kropsholdning og derigennem en naturligt stærkere bækkenbund. 
  • Har dine kropsvaner stor betydning, for styrken i din bækkenbund. Står du og hænger på det ene ben, kan det svække musklerne i hele hofte -og bækkenområdet. Øvelserne tilrettelægges herefter ud fra hvilke muskler, der trænger til større aktivitet og styrke, for herigennem at aktiverer bækkenbundens reflekser.

Bækkenbundsøvelserne er alsidige og træner bækkenbundsmusklerne til, at være reflektorisk stærke, når vi f.eks. løber. I denne film, kan du se, hvordan bækkenknoglerne bevæger sig når du sætter dig. 

Jeg har selv udviklet metoderne til en naturlig stærk bækkenbund

Træningsmetoderne til Ny-bækkenbundstræning, har jeg udviklet over de sidste ca. 16 år og har sit udspring i, at jeg selv har været inkontinent og at traditionelle bækkenbundsøvelser ikke hjalp mig.

Da mine børn var små, kunne jeg ikke løbe og spille fodbold, uden at “lække”. Det var utroligt hæmmende og kedeligt, at jeg skulle stå på sidelinjen, når jeg gerne ville løbe og have det sjovt sammen med dem.

Med de traditionelle bækkenbundsøvelser fandt jeg ikke ud af at knibe.Dette på trods af at jeg under min uddannelse, havde mange timers undervisning i bækkenbundstræning samt deltaget på flere forskellige bækkenbundskurser. 

Tilfældigt opdagede jeg bækkenbundens egne og reflektoriske muskelopspændinger

En dag, da jeg trænede med øvelser, opdagede jeg tilfældigt bækkenbundens egne, dvs. reflektoriske, muskelopspændinger. Dette var starten til en helt ny måde at træne bækkenbundsmusklerne på. 

Jeg kan nu løbe, danse, grine og nyse med en reflektorisk stærk bækkenbund

Resultaterne viste sig tydeligt, ved en sommerfest, hvor vi spillede fodbold. Jeg kunne løbe og det var med maks. hastighed. Jeg kunne grine og have det sjovt – jeg spillede fodbold med niende klasses drenge – jeg der ikke havde kunnet spille fodbold i mange, mange år uden, at “lække”. Jeg var jublende glad. Bækkenbunden fungerede helt af sig selv, det var helt fantastisk.

Knibeøvelser- der mangler evidens

At jeg ikke er alene om at syntes, det er svært at knibe, kan læses i nedenstående redegørelse fra Sundhedsstyrelsen. 

Sundhedsstyrelsen giver knibeøvelser lave anbefalinger og fandt, at der mangler evidens på området. Trykker du på linket kan du læse om at knibeøvelser får lave anbefalinger.

Først trænes bækkenbundens reflektoriske muskelopspændinger

I nye veje til en naturlig stærk bækkenbund, træner vi først bækkenbundens reflektoriske muskelopspændinger. Herigennem bliver du istand til at mærke hvordan et knib skal føles og herefter at efterligne dette.

Langt størstedelen af tiden arbejder bækkenbunden reflektorisk. At knibe kan være et godt supplement til de reflektoriske muskelopspændinger. At knibe er kun godt når når vi står, sidder og ligger stille. Kniber vi når vi bevæger os, f.eks. går eller laver øvelser risikerer vi, at hæmme bækkenbundens naturlige reflekser og herved svække bækkenbunden.

Udtalelse efter personlig øvelsesvejledning

Det var ren luksus med individuel undervisning. Det gav mig rigtig meget. Du hjalp mig med at give meget mere slip på spændinger i min højre bækkenbund og jeg følte mig meget friere og stærkere i mit bækken efter undervisningen 🙂

Mange tak for de specifikke øvelser og gode tips 🙂

Anonym. (Jeg, Lise M. Rasmussen, kender fulde navn).

Se også

Nye veje til en stærk bækkenbund

Holdtræning hos FOF Århus. Læs meget mere om bækkenbunden

Færre smerter

med individuelle afspændingsbehandlinger og øvelsesvejledninger

Lise Marianne Rasmussen
Psykomotorisk terapeut, dap. (Afspændingspædagog)
Mail:rasmussenlise@outlook.com
Telefon: 40210363
Adresse: Aage Jedichs Vej 25, 8270 Højbjerg (Århus)